Het Waals Gewest heeft de vzw "Centre européen du cheval de Mont-le-Soie" een jaarlijkse subsidie toegekend voor de opdrachten die haar zijn toevertrouwd in het kader van een globale steun aan de paardenfokkerij.
Het centrum is belast met de uitvoering van verscheidene taken die in twee prioritaire gebieden zijn verdeeld: I - Onderzoek en Ontwikkeling en II - Diensten aande industrie.
Naast de financiële middelen die ter uitvoering van de kaderovereenkomst ter beschikking van het centrum zijn gesteld, verwacht de regio dat het centrum zijn andere doelstellingen, d.w.z. sportieve en toeristische activiteiten, alsook het paardenfokcentrum en steun aan bedrijven, uit eigen middelen financiert.
De R&D missies worden uitgevoerd door het team van het centrum, maar ook dankzij samenwerkingsverbanden met andere partners, onderzoeksteams van Belgische of buitenlandse universiteiten en andere laboratoria die worden geselecteerd op basis van de uit te voeren protocollen en hun eigen specifieke kenmerken.
With heavy horses, the MLS Centre keeps monitoring the outbreak of Osteo-articular disease in juveniles (OADJ) and informs breeders about the sought morphology and the importance of an early diagnosis in order to guide the selection of future studs.
In sports horses, Osteochondritis dissecans (OCD) remains a major issue. Our previous results have shown the importance of environment on the development of the disease - especially energetic excesses (carbohydrates). Theses observations lead us to an epigenetical hypothesis when it comes to OCD. Current and future results and samples allow for the writing of a PhD. This research focuses on expression mechanisms of a family of genes and on energy metabolism at cell level. This work has led to a collaboration with a team from INRA in France.
Methods and tools developed in the framework of the monitoring of Ecuries Wallonnes horses have lead to the progressive creation of an optimisation of locomotion concept which is transferable to all sports horses.
The basic principle is that it is crucial to prevent locomotor system issues. Each horse has its own anatomy and it is possible to act at many levels to improve their movement while reducing risks of damaging the locomotor system (joints, tendons, ligaments....).
Each horse's anatomy is carefully studied and we suggest a hoof trimming or shoeing adapted to the horse's morphology and to the sports discipline involved. Objective movement analysis tools are useful to quantify small movement asymmetries, detect anomalies very early on and monitor their evolution. For instance, we use the Equinosis Lameness Locator, a system based on accelerometer technologies.
We also work with the French company Value Feet/Delysis to offer custom-made horseshoes made out of innovative material.
The Centre is open to collaborations with veterinarians and blacksmiths willing to use this method and locomotion optimisation tools.
Optimalisatie van de voortbeweging is het eerste deel van de monitoring van sportpaarden, met als doel het ontstaan van kreupelheid te voorkomen en een sportcarrière op lange termijn te werwezenlijken.
Naast het orthopedische aspect is het toezicht op de lichamelijke conditie en het niveau van voorbereiding op sportevenementen een belangrijk aspect van de ontwikkeling van de paarden.
Opleindingsprogramma's voor het uithoudingsvermogen zijn vaak empirisch, ruiters en instructeurs beschikken niet over de nodige instrumenten om de doeltreffendheid van hun werk te evalueren. Mont-le-Soie heeft het project "Fitevent" ontwikkeld dat ruiters de mogelijkheid biedt het effect van de training van hun paard gedurende het seizoen te evalueren. De eerste disciplines zijn eventing en endurance.
Het team van het centrum biedt fokkers en personen uit de Waalse paardensector verschillende diensten en programma's aan om hen te helpen hun activiteiten te ontwikkelen.
Naast de elementen die hieronder worden voorgesteld, worden aanvullende projecten die door het Waals Gewest worden gesteund, voorgesteld in het deel "Partnerschappen". Dit is het geval voor de samenwerking met het Ardeense trekpaardenstamboek.
De hippische sector is een belangrijke sector die voortdurend in ontwikkeling is. Het belang ervan kan worden geïllustreert aan de hand van het aantal paarden, ruiters, wedstrijden, enz. en aan de hand van de geldstromen die door het onderhoud en de ontwikkeling ervan worden gegenereerd. Het centrum voert een periodieke bijwerking uit van een studiediz deze verschillende indicatoren bestrijkt.
In het kader van de follow-up van jonge paarden voert het Europees Paardencentrum Mont-le-Soie, in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde en het Zuurstof-, Onderzoek- en Ontwikkelingscentrum (CORD) van de Universiteit van Luik, een onderzoeksprogramma uit over orthopedische ontwikkelingspathologieën bij het sportpaard. Dit onderzoek is vooral gericht op osteochondrosis dissecans (OCD) die, met een incidentie van meer dan 30 % bij jonge sportpaarden, zeer invaliderend kan blijken te zijn en hun sportcarrière in gevaar kan brengen, met grote financiële verliezen voor de fokkers tot gevolg. De oorzaken van deze aandoening worden nog niet volledig begrepen en dit onderzoeksprogramma is erop gericht nieuwe gegevens te verschaffen om de gevolgen ervan te beperken.
Het is in dit onderzoekskader dat het Centre européen du cheval van Mont-le-Soie, op initiatief van het Waals Gewest, sinds enkele jaren een screening van osteochondrosis dissecans (OCD) aanbiedt. De mogelijkheid om aan de Waalse fokkers een radiologische controle uit te voeren op hun veulens van 6 maanden tot 2 jaar oud. De eerste onderzoek moet plaatsvinden vóór de leeftijd van 10 maanden. De onderzoeken moeten worden uitgevoerd in overleg met de behandelende dierenarts van de fokker (samenwerkingsformulier).
Sinds enkele jaren steunt het Centrum het stamboek bij de expertise van dekhengsten. De zware paardenrassen zijn onderhevig aan een huidziekte die gevolgen heeft voor het welzijn van de dieren: progressief lymfoedeem van de ledematen. Deze ziekte heeft een erfelijke component. Dankzij de steun van het Waals Gewest voert Mont-le-Soie onderzoeken uit om de graad van de ziekte bij de paarden te bepalen, zodat de fokkers de selectie van de fokdieren kunnen optimaliseren en de kruisingen kunnen sturen om de situatie geleidelijkte verbeteren. Naast de verplichte keuring van hengsten biedt het Centrumteam fokkers de mogelijkheid om hun merries te keuren om hen te helpen bij hun selectieproces.
Het centrum ontvangt het hele jaar door Belgische en buitenlandse studenten voor observatie- en opleidingscursussen en voor het schrijven van hun eindwerken.
Mont-le-Soie werkt samen met scholen op het gebied van paardenberoep, agronomie, hoefsmederij, assistente diergeneeskunde en natuurlijk diergeneeskunde.
Het team van het centrum organiseert conferenties, ontdekkingsdagen en andere workshops over diverse onderwerpen met het oog op permanente educatie.
Dit programme, dat door het Waals Gewest wordt gesteund, heeft tot doel de Waalse fokkers te helpen bij de ontwikkeling van hun jonge paarden. Het gaat om vershillende disciplines: Eventing - EWalCo, Springen - EWalJump, Dressuur - EWalDress, Endurance - EWalRaid en Mennen - EWAttel. De selecties staan open voor paarden en pony's die in Wallonië zijn geboren en in een stamboek zijn ingeschreven.
Het programma van de Waalse Stallen heeft als hoofddoel de ruiters en de paarden die aan het begin van hun werkfase staan, wetenschappelijk en sportieve begeleiding te bieden. Deze periode, die overeenkomt met het einde van de groei van de paarden, is van cruciaal belang voor een sportcarrière op lange termijn. Regelmatig controles van het bewegingsapparaat, optimalisering van de benen en het beslag, en toezicht op de voortgang van de training zijn allemaal belangrijke parameters om het beste uit de paarden te halen met respect voor het ritme en welzijn.
De geselecteerde paarden worden regelmatig gecontroleerd in Mont-le-Soie, nemen deel aan sportstages en nemen deel ann regionale, nationale en internationale wedstrijden. Naast deze opvolging geniet de ruiter ook van belangrijke steun op het gebied van voeding van het paard, ziektekostenverzekering, inschrijvingen voor wedstrijden, enz.
Aarzel niet om de contact met ons op te nemen voor nadere informatie en raadpleg het onderstaande aanvraagformulier.
Hieronder vindt u enkele van de paarden die momenteel in het programma van Waalse Stallen staan. Aarzel niet om ons of hun fokker te contacteren voor verdere informatie.
Discipline
-
Owner
Charlotte Lousberg
Studbook
SBs
Discipline
-
Owner
Milena Fonk
Studbook
Hannovrien
Discipline
-
Owner
Delphine Dispa
Studbook
KWPN
De paarden zetten hun sportcarrière voort lang nadat zij het programma van de Waalse stallen hebben verlaten, een bewijs van het succes van de geslaagd follow-up.
Discipline
-
Owner
Charlotte Lousberg
Studbook
BWP
Discipline
Jumping
Owner
Damien Ribaucourt
Studbook
Zangersheide
Discipline
Jumping
Owner
Mégane Halbardier
Studbook
SBS
Discipline
-
Owner
Evelina Bertoli
Studbook
SBS
Discipline
-
Owner
Michel Tecqmenne
Studbook
Rheinland
Discipline
-
Owner
Laetitia De Préez
Studbook
Zangersheide
Het Centrum werd in 2001 ingehuild na de overname van het provinciaal domein door het Waals Gewest. De vereniging zonder winstoogmerk heeft in haar raad van bestuur verkozenen en plaatselijke vertegenwoordigers van de gemeente Vielsalm en omstreken, vertegenwoordigers van ULiege en personen uit de paardensector.
Na een eerste periode waarin gebruik werd gemaakt van de bestaande infrastructuur en waar de studie van het Ardeense trekpaard centraal stond, heeft het centrum zich in 2007 toegelegd op het sportpaard met de bouw van een specifiek gebouw voor de studie van het bewegingsapparaat.
In 2010 heeft het centrum het beheer van Linalux-Equins op de AWE-site in Ciney overgenomen, alvorens deze sector in 2013 naar Mont-le-Soie over te brengen. Mont-le-Soie is nu een door het Waalse Gewest en het FAVV erkend Europees centrum voor de voortplanting van paarden.
In januari 2020 heeft het vice-president en minister W. Borsus het centrum een subsidie toegekend in de vorm van een driejarige kaderovereenkomst in het kader van een algemene steun aan de paardenfokkerij. Parallel met deze missies blijft het centrum zijn activiteiten ontwikkelen op het gebied van logies voor ruiters, sportinfrastructuren, een centrum voor de voortplanting van paarden (merries en hengsten) en partnerschappen met bedrijven.