Mont-le-Soie • Reproductie

Partnerschappen

Mont-le-Soie is een door de EU erkend paardenfokcentrum (BF96/02) van het AFSCA en het Waals Gewest. Het team van Mont-le-Soie werkt voortdurend aan de verbetering van alle technieken en hulpmiddelen die onontbeerlijk zijn voor de paardenfokkerij van vandaag en morgen. In ons centrum kunnen hengsten voor het winnen en conditioneren van vers sperma, maar de hoofdactiviteit is de productie van diepvriessperma volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Wij garanderen onze klanten en partners ernst, eerlijkheid, professionalisme en traceerbaarheid van het sperma. n 2024 bieden we geen reproductieve monitoringdiensten aan voor merries.

Description de la photo

Reproductie hengsten

Vers sperma

Het sperma van de hengsten wordt verzameld voor verse spermadosissen die gebruikit kunnen worden voor de merries die aanwezig zijn in het centrum of die verzonden worden naar een partnercentrum, dierenaerts in België of in een buurland.

Wij leveren spuiten van maximaal 20 mL met minimaal 300 miljoen progressive spermatozoa per dosis met minstens 30% zaadplasma in een gekoelde box waarin het sperma bij 4°C kan worden bewaard.

Het vervoer wordt toevertrouwd aan gespecialiseerde bedrijven.

Description de la photo
Maestrante - Haras de la Rodge Creux

Diep gevroren sperma

Het centrum is gespecialiseerd in de productie van diepgevroren sperma volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Eén dosis komt overeen met 140 miljoenen progressieve spermatozoa na ontdooing. De rietjes worden bereid met de meest geschikte verdunner voor elke hengst. Afhankelijk van de kwaliteit van het sperma, bieden wij een standaardprocess of invriestests met andere verdunningstechnieken of medium aan.

Dankzij de ontwikkeling van Sperlin, een innovatief en gepatenteerd cryoprotectief met de firma Bioptis, kunnen wij overwegen rietjes te produceren van hengsten waarvan het sperma in het verleden niet bestand was tegen invriezen. Sperlin maakt het ook mogelijk de tijd tussen de afname van het spermavan de hengst en het invriezen ervan te verlengen, met behoud van de kwaliteit. Dankzij deze innovaties kunnen wij ook samenwerken met afname centra in België en de buurlanden. De partnercentra zorgen voor het beheer van de hengsten en sturen ons het sperma dat aangelengd is met Sperlin.

Hieronder de jonge Westfaalse hengst Diamant de Cour (Diacontinus x Blockbuster), toegelaten tot het sBs in 2023 en verkrijgbaar in uitstekende kwaliteit vers en diepvriessperma.

Diamant de Cour
Diamant de Cour (Diacontinus x Blockbuster)

Spermogram

Een spermogram wordt systematisch uitgevoerd om de kwaliteit van het sperma van de hengst bij elke afname te beoordelen, ongeacht of het gaat om de productie van vers of diepgevroren sperma. Met het CASA SCA® systeem kan een spermamonster automatisch, herhaalbaar en nauwkeurig worden geanalyseerd op belangrijke parameters zoals levensvatbaarheid, totale et progressive beweeglijkheid.

Een spermogram kan ook worden uitgevoerd op verzoek van de fokker die de kwaliteit van het sperma van zijn hengst wenst te kennen.

Beeld beschrijving
Quite Capitol (Quidam de Revel x Capitano)

Documenten om te downloaden

  • Convention Etalons Download

Catalogue des étalons

Horse Matador HN details

Matador HN

Discipline

-

Owner

Haras de Niaster

Studbook

-

Matador HN
Horse Chic the Wiz FCA details

Chic the Wiz FCA

Discipline

Reining

Owner

Sophie Duparque

Studbook

Quarter Horse

Chic the Wiz FCA
Horse Gulliver des Concessions details

Gulliver des Concessions

Discipline

-

Owner

Baudouin van den Brande

Studbook

-

Gulliver des Concessions
Horse Pan Dor details

Pan Dor

Discipline

-

Owner

Bérangère Fayt

Studbook

-

Pan Dor
Horse Apache de Devant-les-Bois details

Apache de Devant-les-Bois

Discipline

-

Owner

Mont-le-Soie

Studbook

Cheval de Trait Ardennais

Apache de Devant-les-Bois
See the 33 stallions