Mont-le-Soie • Reproductie

Partnerschappen

Mont-le-Soie is een door de EU erkend paardenfokcentrum (BF96/02) van het AFSCA en het Waals Gewest. Het team van Mont-le-Soie werkt voortdurend aan de verbetering van alle technieken en hulpmiddelen die onontbeerlijk zijn voor de paardenfokkerij van vandaag en morgen. In ons centrum kunnen merries terecht voor inseminatie met vers gekoeld sperma, diepvriessperma en voor het winnen en overbrengen van embryo's. Natuurlijk verwelkomen wij hengsten voor het winnen en conditioneren van vers sperma, maar de hoofdactiviteit is de productie van diepvriessperma volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Wij garanderen onze klanten en partners ernst, eerlijkheid, professionalisme en traceerbaarheid van het sperma.

Voortplanting merries

De dierenartsen van Mont-le-Soie zorgen voor de reproductieve opvolging van de merries in de installaties van het centrum of in de nabije regio.

Follow up van de IAF- en IAC cylus

Het centrum volgt de merries op voor inseminatie met vers sperma (IAF) of diepvriessperma (IAC).

Het toezicht op de voortplanting omvat echografie om het beste tijdstip voor de inseminatie te bepalen, de insematie zelf en de diagnose van de zwangerschap.

Naast een grondig onderzoek van de merrie, controleren wij ook de kwaliteit van het gebruikte sperma. Indien nodig worden de fokkers aanvullende onderzoeken of passende behandelingen aangeboden.

Embryo collectie en transfert

Embryo transfert (of embryo transplantatie) is een methode van geassisteerde voortplanting waarbij een embryo uit de baarmoeder van een donormerrie wordt gehaald en in de baarmoeder van een ontvangende merrie wordt geplaats. Het embryo zal blijven groeien en zich ontwikkelen in de baarmoeder van de ontvangende merrie totdat zij bevalt.

Het centrum beschikt over een laboratorium dat volledig gewijgd is aan merries en uitgerust is met al het nodige materiaal voor het verzamelen en conditioneren van embryo's in de beste omstandigheden. De geoogste embryo's worden ofwel teruggeplaatst in een ontvangende merrie die door de fokker ter beschikking wordt gesteld, ofwel naar een partnercentrum naar keuze van de fokker gezonden.

  • Convention jument 2023 Download
Description de la photo

CSI en andere technieken

Recente geavanceerde technieken bieden nieuwe perspectiven voor de voortplanting bij paarden: ovum pick-up (OPU), in-vitrofertilisatie (CSI), invriezen van embryo's...

Tot op heden biedt Mont-le-Soie deze diensten nog niet aan haar klanten aan, maar zij bereidt zich voor op de nabije toekomst.

Des techniques de pointe récentes permettent de nouvelles perspectives en reproduction équine : l'ovum pick-up, la fécondation in vitro (ICSI), la congélation d'embryons ...

A ce jour, Mont-le-Soie ne propose pas encore ces services à ses clients mais s'y prépare pour un futur proche.

Reproductie hengsten

Vers sperma

Het sperma van de hengsten wordt verzameld voor verse spermadosissen die gebruikit kunnen worden voor de merries die aanwezig zijn in het centrum of die verzonden worden naar een partnercentrum, dierenaerts in België of in een buurland.

Wij leveren spuiten van maximaal 20 mL met minimaal 300 miljoen progressive spermatozoa per dosis met minstens 30% zaadplasma in een gekoelde box waarin het sperma bij 4°C kan worden bewaard.

Het vervoer wordt toevertrouwd aan gespecialiseerde bedrijven.

Description de la photo
Maestrante - Haras de la Rodge Creux

Diep gevroren sperma

Het centrum is gespecialiseerd in de productie van diepgevroren sperma volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Eén dosis komt overeen met 140 miljoenen progressieve spermatozoa na ontdooing. De rietjes worden bereid met de meest geschikte verdunner voor elke hengst. Afhankelijk van de kwaliteit van het sperma, bieden wij een standaardprocess of invriestests met andere verdunningstechnieken of medium aan.

Dankzij de ontwikkeling van Sperlin, een innovatief en gepatenteerd cryoprotectief met de firma Bioptis, kunnen wij overwegen rietjes te produceren van hengsten waarvan het sperma in het verleden niet bestand was tegen invriezen. Sperlin maakt het ook mogelijk de tijd tussen de afname van het spermavan de hengst en het invriezen ervan te verlengen, met behoud van de kwaliteit. Dankzij deze innovaties kunnen wij ook samenwerken met afname centra in België en de buurlanden. De partnercentra zorgen voor het beheer van de hengsten en sturen ons het sperma dat aangelengd is met Sperlin.

Zo werken wij bijvoorbeeld samen met het Hengststation Schult in Duitsland voor de productie van het diepvriessperma van de hengst Valdiviani. Dit is een prachtig voordbeeld van Europese samenwerking, want het paart is geboren bij Roger Ballmann in St. Vith, gestationneerd in Duitsland en bereden door de internationale amazone Isabel Werth.

Valdiviani
Valdiviani (Veneno x Fidertanz) en Isabel Werth

Spermogram

Een spermogram wordt systematisch uitgevoerd om de kwaliteit van het sperma van de hengst bij elke afname te beoordelen, ongeacht of het gaat om de productie van vers of diepgevroren sperma. Met het CASA SCA® systeem kan een spermamonster automatisch, herhaalbaar en nauwkeurig worden geanalyseerd op belangrijke parameters zoals levensvatbaarheid, totale et progressive beweeglijkheid.

Een spermogram kan ook worden uitgevoerd op verzoek van de fokker die de kwaliteit van het sperma van zijn hengst wenst te kennen.

Beeld beschrijving
Quite Capitol (Quidam de Revel x Capitano)

Documenten om te downloaden

  • Convention Etalons Download
  • Devis Congélation Download
  • Convention Stockage Paillettes Download

Catalogue des étalons

Horse Hidalgo HN details

Hidalgo HN

Discipline

-

Owner

Haras de Niaster

Studbook

-

Hidalgo HN
Horse Centeo xx details

Centeo xx

Discipline

-

Owner

C. van Zuylen de Nyevelt and B.van den Brande

Studbook

-

Centeo xx
Horse Tibet details

Tibet

Discipline

-

Owner

Bérangère Fayt

Studbook

-

Tibet
Horse Grafenstolz details

Grafenstolz

Discipline

-

Studbook

Trakehner

Grafenstolz
Horse Igor Chavannais details

Igor Chavannais

Discipline

Jumping

Owner

Elevage Chavannais

Studbook

sBs

Igor Chavannais
See the 33 stallions

Cookies policy

We use cookies to improve your experience on our site. For more information, see our legal notices.